Greșelile serialului Dr. House

Studenții medici, rezidenții și chiar doctorii, privesc cu plăcere serialele despre medici și pacienți: Dr. House, Gray’s Anatomy, Scrubs, ER etc. Și dacă pentru oamenii de rînd, care n-au nici un interes direct în medicină, acestea au doar un scop distractiv, pentru noi, cei din domeniul sănătății, aceste seriale ne oferă informații interesante și utile despre cazuri clinice neobișnuite sau diverse manipulații medicale. Cu toate acestea, producătorii des comit greșeli, și doar noi observăm toate absurditățile și erorile care apar în timpul efectuării actului medical într-o serie sau alta.

Vă propun cele mai fregvente greșeli:

1. Eroarea cea mai frecventă, pe care cu siguranță ați observat-o fiecare, este efectuarea incorectă a compresiunilor sternale în timpul stopului cardiac. Fiecare student la medicină știe: “Coatele trebuie să fie întinse, umerii poziționați deasupra mîinilor, iar acestea nu trebuie ridicate de pe torace”. În film nu se resprectă aceste reguli, mai mult decît atît, greșit se plasează podul palmei pe cutia toracică, iar numărul compresiunilor nici pe aproape nu este respectat. Și cum după o astfel de resuscitare supravețuiesc personajele? No idea.

2. Folosirea defibrilatorului este, cu adevărat, una dintre cele mai spectaculoase scene din film. Pacientul își pierde brusc cunoștința, monitorul afisează o linie dreaptă, iar medicul, Chase sau Kutner, încarcă defibrilatorul și efectuează șocul, după care mărește energia de defibrilare (pentru a crește încordarea dramatică, uneori depășind toate normele acceptabile) și iarăși defibrilează, iar inima pacientului începe să bată din nou… Cardiologii, în aceste momente, se apucă ei de inimă, pentru că în viața obișnuită, când se oprește inima, această procedură NU se efectuează. Defibrilatorul este necesar pentru a reveni pulsul la normă, și nu pentru a porni inima din loc (pentru că în acest caz este mult mai probabil să facă mai rău decât să ajute). În film, însă, se face tot posibilul pentru ca pe ecran să pară scena mai spectaculosă și dramatică.

3. O eroare foarte frecventă prezentă în serial este ușurința cu care House, împreună cu colegii săi, prescriu chimioterapie pacienților, la cea mai mică suspiciune de cancer. În acest moment, deja oncologii se țin de inimă și beau calmante. Chimioterapia este, de fapt, una dintre cele mai radicale metodele de tratament, care are un impact foarte negativ asupra sănătății pacientului. Să prescrii un astfel de tratament, mai ales în cazurile diagnosticului neconfirmat, este un risc monstruos. Nici un doctor nu ar proceda în acest fel, House, însă, prescrie chimioterapie întotdeauna, pentru “orice cancer”, cu o persistență maniacală.

4. Medicamentele administrate în serial, sunt într-adevăr miraculoase, sunt probabil împrumutate dintr-o lume ideală, unde efectul apare mult mai rapid decît la omologii lor din lumea reală, unde același medicament este potrivit nu numai pentru adulți, dar și pentru copii și practic nu au nici o contraindicație.

5. O altă absurditate prezentă în serial: fiecare membru al echipei House este priceput la toate. Deși, fiecare are o specialitate îngustă, aceasta nu le oprește să efectueze orice intervenție medicală, orice analiză sau investigație, orice procedură care nu corespunde cu profilului său profesional. Geniali…

6. Cît despre investigațiile medicale, un moment interesant este folosirea RMN-ului. Urmînd teoria lui House că “Toți spun minciuni”, RMN-ul este instrumentul des folosit în calitate de detector de minciuni. În realitate RMN-ul poate fi folosit în așa scop, însă procesul decurge altfel ca în serial. Când în a opta serie a sezonului cinci, fata de 16 ani vorbește despre moartea părinților (anume acest fapt verifica House), pe ecran s-a iluminat zona creierului responsabilă de imaginație, confirmând teoria medicilor, precum că fata minte. Însă, această zonă este, de asemenea, responsabilă și pentru memoria de durată responsabilă de amintiri (care respinge imediat teoria lui House). Trebuie de remarcat faptul că cea mai mică mișcare a pacientului în timpul efectuării RMN-ului, are efect negativ asupra rezultatelor, așa că în timpul investigației vorbirea este strict interzisă.

Bineînțeles, aceste mici erori sunt observate doar de medici, iar simplii spectatori savurează imaginile spectaculoase și uneori dramatice, primind placere de la fiecare serie.

 

Articole la temă:

1. Filme cu tematica medicala [part 1]

2. Filme cu tematica medicala [part 2]

3. 10 filme despre psihopați

Sursa: MedClub.org.MD

© La copierea şi publicarea unui fragment sau a textului integral pe alte pagini web, link către sursă obligatoriu.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *