Blocurile cardiace ca relațiile de cuplu

Vă prezint o modalitate ușoară de a memoriza și recunoaște tulburările de conducere atrio-ventriculară. Imaginați-vă un cuplu, unde ”P” este bărbatul, iar ”QRS” – femeia. Diferite etape ale relației acestora, vor reprezenta blocurile cardiace.

1. Ritmul sinusal normal / Dragoste și înțelegere reciprocă

Viața este bună pentru P și QRS. Ei sunt mereu împreună, se țin de mâini și nu se pierd din vedere.

Ritmul sinusal normal

2. Blocul atrioventricular de gradul I / Prima ceartă

Pentru P și QRS relația devine plictisitoare, are loc prima ceartă. Cu toate că rămân fideli relației sale, ei se îndepărtează unul de celălalt [intervalele P-Q sunt prelungire peste 0.20 s].

Blocul atrioventricular de gradul I

3. Blocul atrioventricular de gradul II, tip I (Mobitz I sau Wenckebach) / Totul e complicat…

P și QRS au intrat într-un ciclu vicios de separare și reunire a destinelor. Totul este complicat. Când sunt împreună, încep din nou să ce certe, să se îndepărteze unul de celălalt, și să se despartă din nou [intervalul P-Q se prelungește progresiv și se termină cu unda P blocată].

Blocul atrioventricular de gradul II

4. Blocul atrioventricular de gradul II, tip II (Mobitz II) / El o înșeală.

P și QRS au decis să fie din nou împreună. Cu toate acestea, P este încă destul de nemulțumit de relația lor și în fiecare noapte sau două ori pe săptămână o înșeală pe QRS. Vă puteți imagina ce va urma… [intervalele P-Q sunt normale sau prelungite, dar rămîn constante, în afara P-blocate]

Blocul atrioventricular de gradul II

5. Blocul atrioventricular de gradul III / Despărțirea

QRS l-a prins pe P înșelând-o. Ei au hotărât să se desparte, și acum nu există absolut nici o relație între P și QRS [intervalele P-Q sunt inconstante].

Blocul atrioventricular de gradul II




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *