Google search și teza de diplomă
În acest articol vreau să vă dau cîteva sfaturi cum să folosiți mai bine motorul de căutare Google atunci când munciți asupra tezei de diplomă.
Profesor: Ce se aude de teză?
Student: Încă nu am terminat, dar în curînd o să încep…
Atunci cînd introduceți tema tezei, care conține mulți termeni de căutare, în Google, primești un număr impunător de rezultate pe care trebuie să le verificați, astfel pierdeți timpul prețios și aveți puține șanse să găsiți ceva elocvent. Pentru a ușura căutarea și a economisi timpul, cei de la Google au creat cîteva şmecherii. Eu vă voi arăta cum să folosiți aceste șmecherii cînd munciți asupra tezei de diplomă.
1. | site: |
Majoritatea temelor tezelor de diplomă sunt deja studiate în diferite țări, și publicate pe diferite site-uri sau on-line jurnale, ca de exemplu: scribd.com, medscape.com, nejm.org, ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, etc. Cînd, în motorul de căutare, folosiți cuvîntul site: înaintea sitului specializat, Google caută doar publicațiile de pe aceste site-uri. De exemplu, vă interesează toate materialele despre cardiologie doar de pe medclub.org.md:
2. | filetype: |
Marea majoritate a studiilor sau cazurilor clinice, nu sunt publicate sub formă de articol, dar sub formă de fișier, cel mai frecvent în format pdf sau doc. Cînd, în motorul de căutare, folosiți cuvîntul filetype: înaintea formatului fișierului căutat, Google afișează publicațiile doar formatului indicat. De exemplu, căutați toate materialele despre teze de diplomă în format pdf:
3. | ” ” |
În exemplul anterior, Google a afișat toate materialele în format pdf, doar că pentru fiecare cuvânt separat. Pentru a găsi materialele ce conțin fraza exactă căutată, folosiți ghilimelele. Iată ce primiți:
4. | intitle: |
Atunci cînd doriți ca termenul căutat să fie în titlul publicației, nu aveți decît să folosiți intitle în fața cuvîntului căutat. De exemplu, vă interesează toate articolele care conțin în titlu fraza exactă: Congresul Internațional al Chirurgilor:
5. | – |
În exemplul anterior ați primit multe rezultate cu Congresul Internațional al Chirurgilor plastici, însă, chirurgii plastici nu vă intereseză, astfel, pentru a exclude rezultatele cu aceștea, plasați semnul minus “-” înaintea cuvintului pe care vreți să-l eliminați, iată ce primiți:
6. | ~ |
În multe cazuri teza poate să semene după conținut cu o altă teză sau publicație, însă să fie diferită după denumire este greu de găsit. Ieșire din situație este, folosiți semnul ~ (la mine pe laptop sub butonul Esc). Acesta, fiind plasat înaintea termenului căutat, permite ca Google să afișeze rezultate pentru căutări similare, cu termeni înrudiți. De exemplu: analizați rezultatele cu cuvintele înrudite temenului dereglări:
7. Bonus: căutare după imagine
O funcție interesantă a motorului de căutare Google, pe care probabil mulți n-o știu, este căutarea după imagine. Pentru aceasta click “Imagini” ► click butonul “Căutarea după imagine” ► după care “Inseraţi adresa URL a imaginii” sau “Încărcaţi o imagine”:
Sper că vă fie de folos articolul, și succes în proces de scriere a tezei.