De ce barbatii nu fac celulita?

Sursa: Curiozități: de ce bărbații nu fac celulită?
Autorul: Dr. Boris Nedelciuc

Hormonii, în special cei sexuali şi tiroidieni, influenţează considerabil viaţa femeilor: dispoziţia generală, aspectul pielii, greutatea corporală, libidoul etc. Uneori, disfuncţiile endocrine pot avea ca efect îngrăşarea. Şi unde aţi văzut kilograme în plus fără celulită?

Prin studii ştiinţifice, s-a demonstrat că estrogenii secretaţi în exces exercită o presiune asupra vaselor sanguine, împiedicând oxigenul să ajungă în ţesuturi. Drept urmare, se formează depozite de grăsime. Celulita, însă, nu este provocată de grăsime, ci de hernierea acesteia – fenomen influenţat de varia circumstanţe, inclusiv anumite particularităţi individuale (vârstă, sex, predispunere genetică) de structură a pielii.

De ce, totuşi, reprezentantele sexului frumos sunt mai vulnerabile la acest capitol?

Explicaţia constă în următoarele:

a) la femei ţesuturile conjunctive au forma unui fagure cu camere largi, dispuse vertical, ceea ce permite ieşirea grăsimii la suprafaţa pielii;

b) la bărbaţi, camerele sunt dispuse orizontal, iar ţesuturile adiacente sunt mai dure, mai rezistente.

Bărbaţilor nu le trebuie o piele fină, ei neavând nevoie de elasticitate, aşa cum au nevoie femeile (la naştere, spre exemplu). Aşadar, bărbaţii sunt ocoliţi de această problemă. Cu mici excepţii, desigur: la unii dintre ei, hormonii feminini, produşi într-o cantitate mai mare decât în mod normal, pot fi responsabili de dezvoltarea celulitei. Apropo, nu trebuie să confundăm celulita non-infecţioasă sau estetică, despre care vorbim în acest rezumat, cu celulitele / paniculitele de altă natură (infecţioase, autoimune etc.), care constituie un alt subiect de discuţie.

Desigur, alimentaţia dezechilibrată, urmată de un exces în greutate este importantă, uneori chiar esenţială în dezvoltarea celulitei. Dar, pe lângă asta, există o sumedenie de alţi factori (fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul, stresul etc.) care favorizează slăbirea / deteriorarea ţesutului conjunctiv şi, în consecinţă, apariţia “cojii de portocală”.

Din păcate, nu există un tratament minune în această privinţă. Chiar şi cele mai contemporane metode (masajul anticelulitic, mezoterapia, lipoliza cu laser etc.) pot doar să diminueze problema, necum să o vindece. Referitor la lipoaspiraţie, procedeu chirurgical care constă în evacuarea / scoaterea excesului de grăsime din zonele cu probleme (coapse, fese, abdomen), părerile sunt împărţite. Uneori, pot persista deformări şi / sau asimetrii mult mai inestetice decât celulita propriu-zisă. Iată de ce, cel mai bun sfat pentru combaterea celulitei este adoptarea unui mod sănătos de viaţa: fără alcool, fără ţigări, fără excese alimentare, cât mai multă mişcare, o hidratare suficientă a organismului şi, desigur, gândire pozitivă.


Health & Beauty Online Journal – revistă online de sănătate şi frumuseţe pentru întreaga familie.

Concepută într-un format modern, interactiv şi prietenos, revista este destinată publicului larg, pacienţilor de toate vârstele, celor care învaţă sau activează deja în domeniu – studenţi, rezidenţi, medici. Astfel, cititorii noştri vor găsi informaţii de ultimă oră la capitolul afecţiuni cutanate, probleme de medicină estetică, sexuală şi reproductivă: comentarii, sfaturi practice, rezumate, articole etc. De asemenea, vizitatorii site-ului vor avea posibilitatea să comenteze subiectele abordate, dar şi să adreseze întrebări, respectiv să primească răspunsuri la problemele care îi frământă.

Adresa electronică: www.e-dermatologie.md

Pagină de Facebook: Health & Beauty Online Journal




One thought on “De ce barbatii nu fac celulita?

  • 25.07.2018 la 12:46
    Permalink

    Eu am inceput sa iau cellinea pentru a mai scapa de celulita. Le iau de aproape o saptamana, dar nu vad cine stie ce modificari. Daca nu o sa ma ajute o sa merg la cateva sedinte cu laser si acolo sigur scap de celulita.

Comentariile sunt închise.