Medicii rezidenti – sclavii unui sistem defect

După șase ani de studii la universitate și după zeci de mii de lei plătiți pentru contracte, medicii rezidenți sunt nevoiți să lucreze câțiva ani în spitale pentru un salariu mizer sau chiar pe gratis.

Uneori, aceștia au gărzi noaptea, timp în care supraveghează pacienții nefiind tutelați de un specialist cu experiență. Mulți dintre ei nici nu au norocul să fie angajați oficial și, prin urmare, sunt nevoiți să trăiască doar din bursa de puțin peste 900 de lei pe lună, primită de la universitate sau din mila doctorilor sub aripa cărora au nimerit. Cum e să fii medic rezident în Moldova și ce este defect în acest sistem, am aflat chiar de la protagoniști.

La data de 7 octombrie 2013, a intrat în vigoare o hotărâre de Guvern cu privire la salarizarea medicilor rezidenți. Prin urmare, la Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice, a fost adăugată o nouă prevedere. Conform acesteia, medicii rezidenți, antrenați în acordarea asistenței medicale, beneficiază pe lângă bursă și de un salariu de medic începător, care de regulă ajunge la circa 2000 de lei.

În realitate însă lucrurile stau complet diferit. Unele instituții medicale din țară au găsit o metodă perfectă să profite de munca medicilor rezidenți și să nu le plătească nici măcar un sfanț – nu-i angajează oficial. Celor nemulțumiți li se sugerează să plece.


Articolul complet:

Medicii rezidenți – sclavii unui sistem defect

Autorul:

Dorin Galben




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *