Despre superstiții medicale
Vă propun să vorbim despre superstițiile medicale. Medicii, în ciuda educației științifice, sunt oameni superstițioși. Reprezentanții acestei profesii posedă o serie de superstiții și susțin că toate sunt adevărate. Personal sunt sceptic și cred în știință, dar cu toate acestea, analizând diverse forumuri medicale, discutând cu colegii și prietenii, am cules o serie de superstiții care chiar mă pun pe gânduri.
În sala de operație:
1. Orice chirurg refuză să opereze ruda sa, sau un prieten foarte apropiat, cică e un semn rău!
2. Nu se recomandă să vă schimbați cu operațiile sau cu serviciile de noapte: întotdeauna ceva va merge rău.
3. Dacă pacientul care pleacă la intervenție spune că va muri, atunci așa și se va produce ori în timpul operației, ori după, din cauza complicațiilor.
4. Nu se recomandă de indicat intervențiile chirurgicale complicate și complexe în zilele de luni și vineri.
5. Nu se ridică instrumentul căzut în timpul intervenției chirurgicale, până la sfârșitul operației, iar când acesta cade, numaidecât trebuie călcat cu piciorul.
6. Chirurgul niciodată nu se așează pe masa unde operează. E și normal, regulile de asepsie nimeni nu le-a anulat.
7. În general, chirurgii sunt cei mai superstițioși. Unii pleacă la operație doar purtând boneta norocoasă, alții îmbracă mai întâi mănușa pe mâna dreaptă, alții își spală mâinile numai la același lavoar, iar dacă au îmbrăcat costumul chirurgical pe dos, atunci se prognozează un rezultat prost al intervenției.
Spitalul de urgență:
1. În cazul în care primul pacient este bărbat – serviciul va decurge ușor. În cazul în care pacienta e femeie – va trebui să lucrați fără pauză. Apropo, se aplică și pentru internarea în staționar.
2. Dacă vă duceți la chemare “în stradă” – îmbrăcați din timp mănușile. În acest caz, este mai probabil că pacientul a plecat deja. Sună absurd, nu?
3. Un șofer de pe urgență mi-a povestit că niciodată nu spală ambulanța, mai devreme de 10 minute înainte de sfârșitul turei. Curățenia atrage inevitabil un apel la un accident sângeros, plus toată munca se va duce pe apa sâmbetei.
4. În cazul în care un pacient în timpul transportului își pierde încălțămintea, el își petrece ultimele momente ale existenței sale pământești. Nimic nu se poate face – unul dintre cele mai veridice semne.
În staționar:
1. Ultimul serviciu înainte de concediu este garantat cel mai tensionat și complicat. La fel ca primul după vacanță.
2. Legea “cazurilor perechi” – dacă se internează un pacient cu diagnostic neobișnuit sau dificil, atunci în curând se va interna un alt pacient fix cu același diagnostic sau cu aceleași complicații. De îndată cum ai primit un astfel de caz, așteaptă un al doilea într-o perioadă scurtă de timp!
3. Dacă timp de o lună în secție au decedat două persoane, așteptați a treia… Doctrina Trinităţii – adevărul biblic.
4. Medicul de gardă nu ar trebui să meargă la culcare în șosete – mereu va fi deranjat.
5. Nu se permite transportarea pacientului pe targă cu picioarele înainte, cică așa se duc morții.
6. În secția de internare, fără solicitarea consultației, nu ai ce căuta. În caz contrar, din secție nu vei ieși curând.
7. Cică dacă neurologul, la începutul serviciului scapă ciocănașul – nu scapă de numărul mare de pacienți.
8. Nu se recomandă să luați reviste, cărți, conspecte etc., la serviciu, pentru că nu veți avea timp liber să le deschideți, serviciu va fi fără nici o pauză.
9. Cu o noapte înainte de serviciu sexul este interzis, sau garda va fi foarte dificilă. În aceste momente vrei nu vrei te faci sceptic.
10. Dacă ai vărsat alcool – o să te îmbeți după serviciu. Garantat.
11. Dacă vă amintiți despre un pacient externat acum câteva luni, cu siguranță acesta va fi internat curând, nu va trebui să așteptați mult timp.
12. Și cel mai important! Niciodată nu urați “Serviciu ușor” medicului de gardă, și mai ales asistentelor medicale. Cică, în realitate, totul se termină exact invers.
Dacă cunoașteți alte superstiții, lăsați-le în comentarii.
Sursa: MedClub.org.MD
© La copierea si publicarea textului integral pe alte pagini web, link catre sursa obligatoriu.