Haptonomia – comunicarea cu fătul prin atingere şi voce


Putem oare vorbi cu copilul cînd acesta este încă în burta mamei?

Bine aţi venit în lumea uimitoare a haptonomiei. Studiile au demonstrat că începem să comunicăm cu copiii, chiar înainte de naşterea lor.

Haptonomia este o metodă de comunicare cu fătul prin atingere şi voce, implică cuvinte, gînduri şi sentimente, şi poate fi numită „contact psiho-tactil”.

Specialistul principal în acest nou domeniu de cercetare este Dr. Franz Veldman. În procesul experimentelor efectuate de Dr. Veldman cu ajutorul ultrasunetelor, s-a observat, că dacă în perioada ultimului trimestru de sarcină, soţul pune palma pe burta soţiei sale însărcinate, se întîmplă lucruri incredibile: copilul răspunde la invitaţia de a comunica, se deplaseză în direcţia palmei tatălui său şi se alipeşte ei. Cînd tatăl ia palma, copilul se îndepărtează.

Mama, la rîndul ei, poate trezi fătul fără nici un cuvînt. Aceasta deseori se observă în timpul ecografiei: dacă mamelor li se spune că la monitor nu se vede nici o mișcare a fătului, ea, fără îndoială, începe să-și facă griji. Aceste emoţii sunt suficiente pentru ca fătul să se trezească. Aproape întodeauna în astfel de cazuri la monitor poate fi vazut că copilul a început să se miște. Acest fenomen a fost descoperit în 1980 de către Dr. Eric Reynholdom, neonatolog din Stuttgart (Germania).

Dr. Ludwig Janus din Heidelberg (Germania), consideră că copiii cu care părinţii comunică în perioada sarcinii se dezvoltă foarte bine după naştere. Se dezvoltă mintal mai rapid, vorbesc mai uşor, sunt mai receptivi, mai puţin iritabili, au mai puţine probleme cu greutatea şi digestia.

Fătul în mod clar manifestă dorinţa de a stabili un contact, astfel că părinţii îi pot transmite încă de pe acum faptul că îl iubesc şi îl aşteaptă cu mult drag.

Materninatea are un efect foarte spiritual, totul este redus la esenţial.
Meryl Streep

 

Sursa: MedClub.org.MD

© La copierea şi publicarea textului integral pe alte pagini web, link către sursă obligatoriu.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *