Ghidul studentului anului I la medicina [USMF "N. Testemitanu"]

Studenții proaspăt admiși la IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldova, de mâine, adică 1 Septembrie, își încep calea grea și necăjită de însușire a celei mai nobile profesii – Medicina. Este înfiorător și în același timp grozav să începi șă-ți îndeplinești marele vis să devii medic. În acest articol aș dori să vă dau cîteva sfaturi și instrucțiuni de la ce trebuie să începeți, sper să vă ajut puțin.

1. Studiați mai întâi situl universității – www.usmf.md (pagina oficiala de facebook – Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”), aici găsiți toate informațiile necesare. Vă recomand mai întâi de toate să studiați istoria cum a fost fondată Universitatea. Studiați biografia interesantă şi zbuciumată a profesorului ”Nicolae Testemițanu”, care a fost, este şi va rămâne pentru tot neamul nostru un înaintaş, un contemporan perpetuu, o personalitate cu care ne vom mândri întotdeauna. Aici o remarcă – să tineți minte pentru toată viața: este greșit Testemețanu, sau Testemițeanu, sau Testimițanu, corect este – Testemițanu (cum glumește D-nul profesor M. Gavriliuc – numele provine de la cuvîntul ”teste” mult neiubite de studenți, dar cu care se ocupă pe tot parcursul a 6 ani + rezidențiat).

2. Următorul pas important este: cazarea în căminele studențești, primirea cărților de la bibliotecă, și determinarea numărul grupei în componența căreia începeți studiile. Aici o altă remarcă, componența grupelor se va schimbă de cîteva ori pe parcursul a celor 6 ani de universitate, politica decanatului.

3. Dacă ați aflat grupa, următorul pas este analiza și studierea orarului. La început toți au atac de panică cînd văd orarul: studenții anului I pentru că nu înțeleg nimic din ceea ce văd, studenții anilor mai mari cînd văd ce module și lecții le așteaptă. Orarul se găsește la decanat, sau pe situl universității: Medicina 1Medicina 2Stomatologie; Farmacie.

4. Analiza orarului.

Mai întâi de toate analizăm numărul grupele. După cum ați observat numărul grupei constă din 4 cifre: ex. 1103, 1110, 2101, 4104 etc.

Prima cifră numește una din cele 4 facultăți: nr.1 = fac. medicina, nr.2 = fac. sănătate publică, nr.3 = fac. stomatologie și nr.4 = fac. farmacia.

A doua cifră numește anul de studii: 1 = anul I, 2 = anul II, ș.a.m.d.

Ultimele 2 cifre reprezintă grupa propriu-zisă: pentru facultatea medicină de la 1 la 14 – seria A, de la 15 la 26 – seria B.

Deci cum ați înțeles seria A sau B sau C, reprezintă mai multe grupe luate la un loc, împreună veți face cursurile/prelegerile.

Acum, dacă știți grupa și seria, ne uităm la orar. Următorul pas este diferențierea cursului/prelegerii cu seminare/lecțiile practice. Cursurile se fac în săli mari, aule, unde participă mai multe grupe, adică toată seria [Lista aulelor cu adrese]. La seminare participă doar o grupă, sau microserie (pina la 4 grupe), și se face în săli mici în cadrul catedrelor [Toate cadedrele cu adrese le găsiți pe situl universității sau aici]. Pe orar cursurile sunt indicate după denumirea aulei în ghilimele [ “” ] sau numărul aulei în paranteze rodunde [ () ]. Seminarele sunt indicate doar prin denumirea modulului.

Ultimul pas în analiza orarului este determinarea orei cînd încep și se termină lecțiile. La medicină nu se respectă întârzierea, mai mult ca atît lipsa de la lecție (multe lipse nemotivate = exmatriculare din universitate).

Rezumat:

Orarul USMF

*Imaginea reprezintă un exemplu. Verificați-vă orarul pe situl universității. Click aici pentru imaginea marită.

5. Ceea ce ține de prelegeri, cărți în format electronic, articole, video și multe alte materiale utile în procesul didactic, le găsiți la noi pe site, care a fost special creat pentru aceasta. Vreau să vă recomand linkul Bibliotecii Științifice Medicale (pagina oficiala de facebook – Biblioteca Ştiinţifică Medicală a IP USMF “Nicolae Testemiţanu”), unde găsiți aproape toate cărțile din care studiați, și multe altele.

6. Nu uitați și de ASRMAsociația Studenților și Rezidenților în Medicină, care ”se prezintă ca o expresie a voinţei şi doleanţelor studenţilor USMF „Nicolae Testemiţanu”, care în fiecare an de activitate îşi dă toată străduinţa pentru a proteja drepturile studenţilor USMF şi a da viaţă ideilor lor.” Dacă doriți să fiți la curent cu toate noutățile din Universitate, puneți Like paginii oficiale de facebook – Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor (ASR USMF).

7. Cu alte informații vă veți familiariza pe parcurs. Dacă apar întrebări, le puteți adresa aici în comentarii, pe facebook (profilul meu personal – Clubul Studentilor Medici Moldova, sau pagina oficială – MedClub.org.MD). Sunt mereu dispus să vă ajut cu ce pot.

Vă doresc multă baftă.

 

Special pentru MedClub.org.MD

 

Articole care pot să vă intereseze:

1. Aspectele vietii in caminele studentesti

2. 10 sfaturi pentru studenții la medicină

3. Cele mai bune Youtube canale pentru studentii medici

4. Metode de memorizare pentru studenţii la medicină

5. Rezultatul a 6 ani de studii la medicină




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *