Boala studenților de la medicină

În fiecare an, sute de studenți de la Medicină consideră că și-au constatat exact bolile pe care le studiază. Dar, de cele mai dese ori, greșesc.

Câțiva dintre colegii mei chiar considerau că și-au depistat diferite maladii. Cel mai des au fost stabilite așa diagnostice ca tumori ale creierului, atunci când studiam neurologia, și angina pectorală, în perioada prelegerilor la modulul cardiologie. După ce ne s-a spus că studenții de la medicină sunt predispuși la ipohondrie, spiritele s-au calmat.

“Boala studenților de la medicină” se referă la fenomenul prin care studenții de la medicină observă ceva inofensiv despre sănătatea lor și apoi îi conferă semnificație exagerată. Deseori aceasta corespunde unei boli pe care recent au studiat-o la cursuri sau au întâlnit-o prin secțiile spitalelor.

Boala studenților de la medicină – care a fost de asemenea numită “nosophobia”, ceea ce înseamnă “frică de boli” – a atras atenție pentru prima dată la mijlocul anilor ’60. Cercetătorii de la universitatea McGrill au analizat înregistrările de la serviciul sănătății studenților și au constatat că 70% din numărul total al studenților de la medicină s-au plâns de simptome ale diferitelor boli pe care l-au studiat. De exemplu, un student care a hotărât ca este bolnav de schizofrenie în perioada cursurilor de psihiatrie, mai târziu, și-a schimbat diagnosticul său în maladia Meniere, o boală a urechii interne. În realitate el nu suferea nici de una, nici de alta.

Între timp, cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, facultatea de medicină, au intervievat 33 de rezidenți, determinând că aproape 80% și-au stabilit diagnostic greșit, începând cu cancer și terminând cu tuberculoză. Autorii au scris că bolile studenților de la medicină au fost deseori întâlnite cu umor, dar de asemenea acesta putea fi “un semn al stresului emoțional”.

Oare este într-adevăr boala studenților de la medicină o problemă, determinată de anxietate și stresând viitorii medici?

Încă câteva studii recente– cu utilizarea metodelor mai bune decât cercetările mai vechi – au sugerat că răspunsul este negativ. De exemplu, studenții de la facultatea de Medicină a Universității din Oxford, au acumulat același scor la capitolul anxietate ca și grupul de control, constituit din studenți non-medici și non-studenți. Un studiu a 4 școli medicale a descoperit că studenții anului întâi și patru au niveluri de anxietate mai mici decît alți studenți absolvenți.

Se pare, deci, că în timp ce unii studenți de la medicină își stabilesc simptome false ale bolilor, ei sunt nu mai puțin ipohondrici decât alți studenți. Deci, este, probabil, greșit să vorbim despre o entitate distinctă cunoscut sub numele de boală a studenților de la medicină, chiar dacă conceptul amuză medicii mai experimentați. Și atunci când studenții, într-adevăr nu se simt bine, noi ar trebui să luăm în serios plângerile acestora.

 

Sursa: MedClub.org.MD

© La copierea și publicarea textului integral pe alte pagini web, link catre sursa obligatoriu.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *